Biblioteca Judeţeană "C. Sturdza" Bacău

Brăescu, Alexandru N., medic (1860-1917)

Nume Persoană: Brăescu, Alexandru N., medic (1860-1917 )
Naționalitate: RO
Limba: rum
Notă biografică şi de activitate: Medic psihiatru, pionier al psihiatriei moderne româneşti, figură emblematică a nobilei galerii a psihiatrilor şi medicilor de mare prestigiu din ţara noastră, creator al învăţământului superior de psihiatrie din Moldova şi cel mai important ctitor al aşezămintelor Socola din Iaşi
Notă biografică şi de activitate: S-a născut la 30 noiembrie 1860, la Burdusaci, jud. Bacău, în familia unor răzeşi vrednici şi înstăriţi, ştiutori de carte, pătrunşi de conştiinţa descendenţei lor boiereşti. După terminarea Facultăţii de Medicină din Iaşi, e trimis de către Epitropia Spitalelor „Sfântul Spiridon“, în anul 1892, la Paris, pentru specializare. Aici, audiază cursurile de la Clinica Salpétrière, ţinute de celebrul neurolog Jean-Martin Charcot. Este fascinat de noile idei, prin care se urmărea introducerea unei terapii active în maladiile psihice şi o reintegrare socială a acestor bolnavi, până atunci socotiţi delincvenţi, ostracizaţi şi încarceraţi în condiţii inumane. Între 1893 şi 1900 a continuat călătoriile ştiinţifice în Scoţia, Anglia, Franţa, Belgia, Germania, Elveţia, Austria, urmărind cu viu interes modul de asistenţă a bolnavilor psihici din aceste aşezăminte speciale, care îşi propuneau integrarea socială a pacienţilor. Se întoarce în ţară şi la Iaşi desfăşoară o activitate susţinută de informare a autorităţilor, de căutare de fonduri, dovedind o râvnă şi o fervoare organizatorică ieşite din comun. A susţinut în presă şi prin conferinţe o viguroasă campanie de schimbare a mentalităţii de obşte prin care mulţi suferinzi mintal erau socotiţi delincvenţi sau, în cel mai bun caz, atinşi de o „boală ruşinoasă“. Pentru ei trebuiau create clinici anume, iar doctorul Alexandru Brăescu a creat ceea ce a propus. Astfel, la 12 octombrie 1905, reuşeşte să inaugureze oficial Spitalul Socola din Iaşi, pentru bolnavii psihici, primul aşezământ de acest fel din Moldova. Acest spital de psihiatrie, comparabil cu cele mai moderne instituţii similare din metropolele europene ale vremii, este aproape în totalitate opera lui. Continuă munca de informare ştiinţifică şi devine un bun cunoscător al problemelor de psihologie. Este posesor al mai multor specialităţi: este internist, cardiolog, balneo-fizioterapeut. Vara lucra la Băile Slănic Moldova, în calitate de director al staţiunii. Aici, acordă consultaţii la hotel „Cerbul” şi construieşte un complex balnear modern de hidroterapie. Păstrează o strânsă legătură cu marii medici parizieni la care se specializase: Brissaud, D’Arsonval, Pierre Marie, Babinski. Moartea sa, neaşteptată şi enigmatică, survine la 27 februarie 1917. Este înmormântat în Cimitirul Eternitatea din Iaşi. Figură emblematică a psihiatriei şi medicinii româneşti, doctorul Alexandru N. Brăescu, ctitor de aşezăminte medicale, colecţionar de artă, poliglot şi bun cunoscător al metodelor terapeutice moderne din vremea sa, este evocat de C. D. Zeletin cu admiraţie, în pagini riguros documentate.
Resurse online: https://www.viata-medicala.ro/cultura/istoria-permanenta-a-constiintei-9576
Țara sursă: RO: BJBC
Lucrări: 1 lucrari in 10 publicatii in 1 limbi
Doctorul Alexandru Brăescu : contribuţii documentare de: Zeletin, C.D., scriitor (1935-2020) (Text tipărit)
Alexandru Brăescu : Personalități băcăuane de: Galben, Cornel (1950-) (Text tipărit)
Zi de toamnă pe dealul Socolei : [la Conferinţa Naţională a Psihiatrilor] de: Zeletin, C.D., scriitor (1935-2020) (Text tipărit)
„Am vocația evocării și sunt simțitor la totul și la toate” de: Zeletin, C.D., scriitor (1935-2020); Dănilă, Ioan (1949-) (Text tipărit)
Socola - 90. Doctorul Alexandru Brăescu, ctitorul : Gaură-n cer de: Zeletin, C.D., scriitor (1935-2020) (Text tipărit)
Alexandru Brăescu : Personalități băcăuane de: Galben, Cornel (1950-) (Text tipărit)
Sergiu [Adam] : Gaură-n cer de: Zeletin, C.D., scriitor (1935-2020) (Text tipărit)
Vă rugăm să schimbaţi parola