Biblioteca Judeţeană "C. Sturdza" Bacău

Liberalism

Subiect Tematic: Liberalism
Notă Informativă: Liberalismul (din franțuzescul libéralisme) este un curent ideologic și social-politic care promovează libertatea și egalitatea în drepturi. Liberalii îmbrățișează o gamă largă de opinii. În funcție de modul de înțelegere a acestor principii, majoritatea liberalilor susțin următoarele idei fundamentale: constituționalismul, democrația liberală, alegeri libere și corecte, drepturile omului, comerțul liber, precum și libertatea religioasă. Stricto sensu, liberalismul, numit „clasic”, este un curent filosofic născut în Europa secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea, care pleacă de la ideea că fiecare ființă umană are, prin naștere, drepturi naturale pe care nicio putere nu le poate impieta și anume: dreptul la viață, la libertate și la proprietate. Ca urmare, liberalii vor să limiteze prerogativele statului și ale altor forme de putere, oricare ar fi forma și modul lor de manifestare. În sens larg, liberalismul proslăvește construirea unei societăți caracterizate prin: libertatea de gândire a indivizilor, domnia dreptului natural, liberul schimb de idei, economia de piață pe baza inițiativei private și un sistem transparent de guvernare, în care drepturile minorităților sunt garantate.
Notă Informativă: Liberalismul politic este doctrina care vizează reducerea puterilor statului la protecția drepturilor și libertăților individuale, opunându-se ideii de „stat providențial”. Indivizii sunt liberi să își urmărească propriile interese, atât timp cât nu afectează drepturile și libertățile celorlalți. Liberalismul economic este doctrina care proclamă libera concurență pe piață, neintervenția statului în economie și are ca principiu fundamental proprietatea individuală.
Resurse online: https://viaf.org/viaf/search?query=local.names%20all%20%22liberalisme%22&sortKeys=holdingscount&recordSchema=BriefVIAF
Țara sursă: RO: BJBC
Lucrări: 20 lucrari in 20 publicatii in 1 limbi
Aleksandr Soljeniţîn : dincolo de ideologie de: Mahoney, Daniel J. (Text tipărit)
Corectitudinea politică : Munk Debates de: Dyson, Michael Eric; Fry, Stephen (1957-); Peterson, Jordan; Goldberg, Michelle (Text tipărit)
21 de lecţii pentru secolul XXI de: Harari, Yuval Noah (1976-) (Text tipărit)
Chemarea tribului : [eseuri] de: Vargas Llosa, Mario (1936-) (Text tipărit)
Amintiri politice. Vol. 2. Războiul (partea I) de: Duca, I. G. (Ion Gheorghe) (1879-1933) (Text tipărit)
Amintiri politice. Vol. 3. Războiul (partea a II-a) de: Duca, I. G. (Ion Gheorghe) (1879-1933) (Text tipărit)
Vă rugăm să schimbaţi parola