Biblioteca Judeţeană "C. Sturdza" Bacău

Blaj

Nume Geografic: Blaj
Limba: rum
Notă geografică: Blaj (în germană Blasendorf, în maghiară Balázsfalva) este un municipiu în județul Alba, Transilvania, România, format din localitățile componente Blaj (reședința), Deleni-Obârșie, Flitești, Izvoarele, Petrisat, Tiur și Veza, și din satele Mănărade și Spătac. În 2002 avea o populație de 20.758 locuitori. În Blaj își are sediul Arhiepiscopia de Făgăraș și Alba Iulia și întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma. Blajul a fost în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea centrul cultural al românilor transilvăneni. Orașul a jucat un rol important în procesul de formare a limbii române moderne și a conștiinței naționale românești. Aici a apărut Biblia de la Blaj și tot aici a publicat Timotei Cipariu prima gramatică românească.
Notă geografică: În vremea episcopatului lui Ioan Inocențiu Micu-Klein și a urmașului său, Petru Pavel Aaron, la Blaj au fost întemeiate importante instituții de învățământ, precum școlile Blajului, Biblioteca Arhidiecezană (cea mai mare bibliotecă românească din Transilvania), tipografia etc. La 19 mai 1737 Blajului i-a fost conferit statutul de oraș, fiind totodată centrul religios și cultural al românilor „uniți” și al Școlii Ardelene. În anul 1754, prin eforturile episcopului Petru Pavel Aron, la Blaj și-a deschis porțile prima școală publică cu limba de predare română. Acest fapt l-a făcut pe Ion Heliade Rădulescu să spună "aici a răsărit soarele românilor". O inscripție cu acest citat este montată pe clădirea în care a funcționat școala de obște. Mulți dintre cei mai de seamă cărturari români al secolelor XVIII - XIX din Transilvania, ca Samuil Micu, George Șincai, Petru Maior, Ion Budai-Deleanu, George Barițiu, Simion Bărnuțiu, etc., și-au făcut studiile la Blaj. Ca centru ideologic al burgheziei românești din Transilvania, Blajul a avut un rol important în formarea conștiinței naționale a românilor.[6] La Blaj au avut loc, în 1848, mai multe adunări ale românilor din Transilvania. La adunarea convocată de Avram Iancu și Alexandru Papiu-Ilarian la 30 aprilie 1848, au fost formulate ideile desființării iobăgiei și ale egalității în drepturi a populației române din Transilvania cu celelalte națiuni.
Resurse online: http://www.getty.edu/vow/TGNFullDisplay?find=blaj&place=&nation=&prev_page=1&english=Y&subjectid=7004081
Resurse online: https://ro.wikipedia.org/wiki/Blaj
Țara sursă: RO: BJBC
Lucrări: 0 lucrari in 10 publicatii in 1 limbi
Eminescu şi Blajul de: Buzaşi, Ion (1943-) (Text tipărit)
Blajul de: Lupeanu-Melin, Al. (Text tipărit)
Biblia Vulgata, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” de: Istina, Marius-Alexandru (Text tipărit)
Adunarea Națională de la Blaj (15-17 mai 1848) de: Cheresteşiu, Victor (Text tipărit)
"Mândru că sunt băcăuan" : Centenarul Marii Uniri de: Dănilă, Ioan (1949-) (Text tipărit)
Blajul, în aşteptarea Bacăului de: Dănilă, Ioan (1949-) (Text tipărit)
Vă rugăm să schimbaţi parola